Tipy na knihy o fermentaci

Každý v tuhle dobu přemýšlí nad vhodnými dárky pro své blízké. Naštěstí ještě pořád máte čas a výběr je opravdu velký. Rád bych vám touhle cestou dal pár tipů na knihy o fermentaci, které určitě potěší každého nadšence do fermentace. Ať už úplného začátečníka nebo zkušeného kvasícího harcovníka.

Numero uno: Síla přírodní fermentace - Sandor Katz

Absolutní must have. Každý na této knize začínal a obsahuje velmi solidní základy. Po poměrně dlouho dobu si určitě vystačíte pouze s ní. Má i český překlad, o který se postarala Zuzka z zkvašeno.cz. Takže záruka erudovaného překladu je zajištěna.

Umění fermentace - Sandor Katz

Čtení pro mírně pokročilé, ale stále velmi dobře zpracováno. Zrovna vám hraje štěstí do karet, že opět vychází v tomto čase český překlad, který je rozdělen do dvou svazků. Čtenáři najdou podrobné informace o kvašení zeleniny, cukrů na alkohol (medoviny, vína a mošty); mléka, luštěnin. Opravdu na co si vzpomenete. Pěkně zpracován je popis pěstování plísňových kultur.

Sandor Katz’s Fermentation Journeys

A poslední kus od Katze je letošní novinka. Sandor zde vytahuje opravdu velmi zajímavé fermentační výtvory ze svých cest po celém světě.

Fermentace - Holly Davis

Zdá se, že nakladatelství Grada přebrala pochodeň na trhu s knihami o fermentaci. Letos další novinka s předmlouvou od Sandora. Zase trochu jiný styl než Sandor. Možná někomu sedne více. Až 120 receptů ze všech luhů a hájů.

Foundations of Flavor: The Noma Guide to Fermentation - Rene Redzepi, David Zilber

Noma pár let zpět vystřelila do světa tady tuhle pecku. V podstatě se jedná o výběr receptů z jejich fermentační laboratoře. Je to opravdu neskutečná studnice zajímavých tipů a triků. Hodně se tam prolínají techniky z fine-diningových restaurací. Kniha spíše pro velké hračičky, kteří se nebojí zkoušet opravdu nezvyklé kombinace. Mě například hrozně baví.

Koji Alchemy: Rediscovering the Magic of Mold-Based Fermentation - Jeremy Umansky, Rich Shih

Poslední tip, tak trochu vybočuje. Tahle kniha se zabývá oslavou plísně. Ano, popisuje jak pracovat s enzymy plísně koji. Určitě ji budete znát z miso pasty nebo sojovky, kde hraje základní prim. Tohle čtení je velká oslava umami. Pro dlouhé zimní večery naprosto ideální.

 

Tak snad si tady každý našel svoje a nadílka pod letošním stromečkem bude zase o něco nakvašenější.

 

[Radim]

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz