Upozorňujeme na skladování našich zálivek přes léto. Prosíme skladovat v teplotě do 21st. Takže pokud doma máte tepleji, tak prosím skladujte v lednici. Děkujeme

Fermentovaný tvaroh - nejlepší pomazánka z tvarohu na chlebíčky

Možná už vaše babičky to dávno dělaly. Prostě vzaly tvaroh, posolily ho a daly na okno. Pak ho dědovi mazaly na chleba. Simple.

Recept na Fermentovaný tvaroh

Tohle je asi můj úplně nejoblíbenější ferment ever! Je to šíleně jednoduché, ale neskutečně komplexní v chuti. Ano, bavím se o obyčejném tvarohu. Osolíme ho a necháme zkvasit. Hotovo!

Fermentovaný tvaroh: umami závislost

Zkusili jste už někdy vzít tvaroh a jenom ho hodně osolit? Už tohle je docela cool. Ale nechat to zkvasit tomu přidá neskutečný nádech umami a návykovosti. Dáte si jednu lžičku, druhou, třetí a najednou máte prázdnou skleničku. Utíkáte teda do sámošky pro další vaničku.

mceclip0-6

Jak na to krok za krokem

Potřebné vybavení a ingredience:

  • Uzavíratelnou nádobu (ideálně 250-300 ml)
  • Vaničku tvarohu (já jedu tučný červený)
  • Lžičku soli

Stačí to jen osolit

Jednoduchost sama. 2% soli a nic víc. Vezmu červenou vaničku o objemu 250 g a přidám 5 g soli. Jelikož to dělám několikrát do týdne, tak už mám vychytané, že 5 g soli je zhruba jedna vrchovatá lžička. Zamíchám přímo ve vaničce a přemístím do nádoby. Já používám mou oblíbenou s patentním uzávěrem, kde vím, že tam skoro celá ta vanička padne (ok, vždy tu zbylou lžičku, která tam nevleze, sním ;-)).

mceclip1-4

Jaký tvaroh použít?

Můžete vyzkoušet různé druhy tvarohů (farmářské, v alobalu, hrudkovité,...), ale mě to nejvíc baví s tím červeným tučným. Pokud budete používat jiný, který není tak krémovitý, tak přidejte trochu mléka, aby jste získali hustotu kašičky. Možná jediné, co bych fakt nedoporučoval, tak slevovat z té tučnosti. S polotučným nebo nízkotučným to prostě nefunguje. Sorry jako.

Fermentace

Ok, zamícháno, teď už jen zavřeme a necháme na pokojové teplotě někde zkvasit. Záleží od objemu, ale vezme to zhruba tak 2-3 dny, pokud nemáte již nějaký startér (zbytky předchozí várky - pomohou rozjet proces). Po 2-3 dnech ochutnávám a v tu chvíli, když zjišťuju, že je to boží, tak přesouvám do lednice. Pokud mám startér, tak dávám do lednice rovnou a bakterie to zmáknou i v chladu zhruba za den rozjet. Já si svůj fermentovaný tvaroh udržuju už několik let (nikomu to neříkám, ale slavím jeho narozeniny :-D). Pokud jedu na dovolenou, tak ho nechám v lednici a on to nějak zvládne.

No a tak jednoduché to je. Tuhle pecku prostě musíte zkusit, jakmile si ho rozjedete a už není cesty zpět. Prostě jenom průběžně doplňujete.

mceclip3-1

Tipy a triky pro dokonalý fermentovaný tvaroh

Jak tvaroh vylepšit

A teď, jak by se dal tenot zážitek ještě zlepšit? 

Dochucování

Nebojte se tvaroh dochutit jako jakoukoli jinou pomazánku, česnek, petržel, cibulka a pažitka. Nebo klidně něco exotičtějšího jako ořechy, semínka s koriandrem a třeba trošku oliváče. Sýry jsou také cesta - přidat na jemno nastrouhaný parmazán, či pecorino ještě více prohloubí chuť. Nebojte se chuťe kombinovat a objevovat, jaký je ten váš oblíbený recept. 

Zbytky z lednice

Tak jako každá pomazánka, i tato může posloužit na zahubení zbytků z lednice. Čerstvá, nebo pečená zelenina, troška opečené slaninky, či šunka. Chuti se meze nekladou. 

Tajná zbraň

Kdo by to chtěl ale posunout opravu o level dál, není nic jednoduššího, než tam kápnout trošku Fermato zálivky - klasika, nebo chlebík rozzářit lžičkou našeho sečuánského chilli oleje. Ostatně jestli znáte naše recepty, víte, že Fermato je opravdu univerzální řešení  na dochucování v kuchyni. Prostě stačí zakápnout a z jídla je "nebe v hubě", navíc bez zbytečné chemie a se zdravotními benefity. Nevěříte?

 

IMG_1484 Nic nemusím.To se povedlo 

Chci vyzkoušet

PS: Je to instantní radost!

[Radim]

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá fermentace tvarohu?

Fermentace tvarohu trvá obvykle 2-3 dny při pokojové teplotě. Pokud máte startér, můžete ho dát rovnou do lednice a fermentace začne zhruba za den.

Můžu použít nízkotučný tvaroh?

Nízkotučný tvaroh se nedoporučuje, protože výsledný produkt nebude mít stejnou krémovitost a chuť jako tučný tvaroh, nicméně použít se dá.

Co dělat, když tvaroh nevoní příjemně?

Pokud tvaroh nevoní příjemně, může být zkažený. Doporučujeme začít znovu s čerstvým tvarohem a správným množstvím soli.

Jak dlouho vydrží fermentovaný tvaroh v lednici?

Fermentovaný tvaroh může v lednici vydržet několik týdnů, pokud je správně skladován v uzavíratelné nádobě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz