Fermentovaný tvaroh - nejlepší pomazánka z tvarohu na chlebíčky

Tohle je asi můj úplně nejoblíbenější ferment ever!

Je to šíleně jednoduché, ale neskutečně komplexní. Ano, bavím se o obyčejném tvarohu. Osolíme ho a nechámé zkvasit. Hotovo!

Možná už vaše babičky to dávno dělaly. Prostě vzaly tvaroh, posolily ho a daly na okno. Pak ho dědovi mazaly na chleba. Simple. 

Ok, možná to zkusme trochu od začátku. Zkusili jste už někdy vzít tvaroh a jenom ho hodně osolit? Už tohle je docela cool. Ale nechat to zkvasit tomu přidá neskutečný nádech umami a návykovosti. Dáte si jednu lžičku, druhou, třetí a najednou máte prázdnou skleničku. Utíkate teda do sámošky pro další vaničku.

Nějak takhle to vždy dopadne u mě. Pouze zbytky rozjetého tvarohu na stěnách, které jsou ready na další potravu.

Co budete potřebovat:

  • uzaviratelnou nádobu (ideálně 250-300ml)
  • vaničku tvarohu (já jedu tučný červený)
  • lžičku soli

Jednoduchost sama. 2% soli a nic víc. Vezmu červenou vaničku o objemu 250g a přidám 5g soli. Jelikož to dělám několikrát do týdne, tak už mám vychytané, že 5g soli je zhruba jedna vrchovatá lžička. Zamíchám přímo ve vaničce a přemístím do nádoby. Já používám mou oblíbenou s patentním uzávěrem, kde vím, že tam skoro celá ta vanička padne (ok, vždy tu zbylou lžičku, která tam nevleze, sním ;-)).

 

Zamíchat a jedem

Můžete vyzkoušt různé druhy tvarohů (farmářské, v alobalu, hrudkovité,...), ale mě to nejvíc baví s tím červeným tučným. Pokud budete používat jiný, který není tak krémovitý, tak přidejte trochu mléka, aby jste získali hustotu kašičky. Možná jediné, co bych fakt nedoporučoval, tak slevovat z té tučnosti. S polotučným nebo nízkotučným to prostě nefunguje. Sorry jako.

Ok, zamícháno, tak zavřeme a necháme na pokojové teplotě někde zkvasit. Záleží od objemu, ale vezme to zhruba tak 2-3 dny, pokud nemáte již nějaký startér (pozn. zbytky předchozí várky). Po 2-3 dnech ochutnávám a v tu chvíli, když zjišťuju, že je to boží, tak přesouvám do lednice. Pokud mám startér, tak dávám do lednice rovnou a bakterie to zmáknou i v chladu zhruba za den rozjet. Já si svůj zferementovaný tvaroh udržuju už několik let (nikomu to neříkám, ale slavím jeho narozeniny :-D). Pokud jedu na dovolenou, tak ho nechám v lednici a on to nějak zvládne.

No a tak jednoduché to je. Tuhle pecku prostě musíte zkusit, jakmile si ho rozjedete a už není cesty zpět. Prostě jenom průběžně doplňujete.

A teď si představte, jak by tento zážitek mohl být ještě lepší. Už jste vyzkoušeli naši Fermato zálivku? Možná jste si říkali, že do tak jednoduchého receptu jako je tento nemá smysl něco takového přidávat. Ale věřte mi, tato zálivka je univerzální zbraň, která dokáže oživit jakýkoliv pokrm. Stejně jako tento tvaroh, je to něco, co musíte vyzkoušet, abyste pochopili, jak moc to může změnit váš kulinářský zážitek. Tak proč neudělat další krok a přidat do své kuchyně něco, co vás bude nadšeně překvapovat každý den? Klikněte zde a objevte, jak Fermato zálivka může obohatit vaše chvíle strávené u vaření. Děkuji, že jste s námi na této cestě. Těšíme se na všechny ty úžasné chvíle, které nám přinese vaše kulinářské dobrodružství!

Koupit zálivku

PS: Je to instantní radost!

 

[Radim]

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz