Jak zpracovat citrony?

Tohle je druhý zásadní salátový game-changer tohoto léta. Samozřejmě hned po samotném FerMatu.

Za správných podmínek jde zfermentovat téměř cokoliv, i kyselý citrón. Díky fermentaci se v něm rozprostřou úplně nové chutě a vůně, které byste tam ani nehledali. Zkuste tento recept a budete překvapeni, jak funky to může být. Doporučuju všemi deseti.

 

A řeknu vám tajemství - přesně takto upravené citrony používáme do našeho citronového FerMata. Tak jdeme na to! 

 

Na výrobu budete potřebovat citrony (nejlépe chemicky neupravené), sůl a vodu.

Pokud máte citrony chemicky neupravené, raději je ještě pořádně umyjte v teplé vodě. Pokud jste je v obchodě nenašli a máte chemicky upravené, budete muset slupku okrájet. 

 

Ať už máte omyto či oloupáno, nakrajte citrony na čtvrtiny. Připravte si nádobu, nejlépe s uzávěrem, ve které budete citrony fermentovat a tu si zvažte. Tuto hodnotu potřebujete vědět (napište si ji vedle na papírek) nebo s ní vynulujte svoji váhu. Následně začněte do nádoby skládat citrony. Snažte se využít každého místa - tady se mi vybavuje plnění okurek do sklenic, všechno muselo být pořádně namačkané na sobě - a klidně je tam i trochu přimáčkněte. V momentě, kdy máte vyskládáno, nalijte do celé nádoby vodu. Teď si ji znovu zvažte a odečtěte hmotnost prázdné nádoby. Hmotnost obsahu s vodou vynásobte 0,02 a tak zjistíte, kolik máte přidat soli (potřebujeme, aby jí tam bylo 2%). Zavřete nádobu a důkladně s ní protřepte, aby se sůl dostala všude.

 

Nechte asi týden na pokojové teplotě fermentovat a každý den odpouštějte vzduch, ať vám nádoba nevybouchne a nemusíte malovat. Plus mínus po týdnu můžete přemístit do ledničky, kde se fermentace výrazně zpomalí, ale trvanlivost se prodlouží. Nekecám, já tam ty citrony zapomněl klidně půl roku a nic se s nimi nestalo. 

 

Teď jste si vytvořili naprosto unikátní věc, která má neskutečně variabilní využití. Překvapí vás zajímavá kombinace sladkosti, kyselosti a slanosti, která vystřelí každý váš salát do vesmíru. Já doporučuju postupně vytahovat, pak vždy odkrojit slupku a nakrájet na menší kostičky a osvěžit kyselým elementem všechno v okolí.

 

Dejte vědět, jak vám to šlape.

 

[Radim]

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz