Mléčné anaerobní kvašení zeleniny: 6 tipů pro chutnou a zdravou stravu bez chemie

Představte si, že máte rádi zdravou a chutnou stravu, ale přitom se bojíte chemikálií a umělých konzervantů, které se nacházejí v mnoha potravinách. Co tedy dělat? Máme pro vás řešení - mléčné anaerobní kvašení zeleniny!

Ano, říkáte si, co to vlastně je a jak se to dělá? Není to nic složitého, stačí dodržovat pár základních pravidel a můžete si vychutnávat zdravé a chutné kvašené zeleniny bez chemie.

Tady je několik bodů, na co byste měli při kvašení myslet:

  1. Pravidlo 2% soli - Abyste dosáhli ideálního kvašení, potřebujete 2% soli vůči celkové hmotnosti zeleniny. Například pokud máte 1 kilogram zeleniny, potřebujete 20 gramů soli. Toto pravidlo je důležité, abyste zabránili růstu škodlivých bakterií a zajistili kvalitní kvašení.
  2. Zamezte přístupu vzduchu - Při kvašení je důležité zamezit přístupu vzduchu, abyste zajistili anaerobní prostředí pro kvašení. Můžete to udělat tak, že zeleninu uzavřete do ziplock sáčku nebo kvasných nádob s uzavíracím víčkem (stačí normální omniovka).
  3. Vyhněte se chemii - Kvašení je přirozený proces, takže nepotřebujete žádné chemikálie. Vybírejte kvalitní a čerstvou zeleninu bez pesticidů a umělých hnojiv a vyhněte se solím s přídavky jako je jód nebo fluor.
  4. Vyberte si správnou zeleninu - Můžete kvasit téměř jakoukoliv zeleninu, ale některé druhy jsou vhodnější než jiné. Například mrkev, kapusta, cibule nebo zelí jsou vhodné pro kvašení. Můžete také kombinovat různé druhy zeleniny pro zajímavější chuť.
  5. Vyberte si správné nádoby - Pro kvašení je vhodné použít nádoby ze skla nebo keramiky, které jsou neprůhledné a uzavíratelné. Toto zabrání přístupu vzduchu a zajistí ideální podmínky pro kvašení.
  6. Pravidelně kontrolujte kvašení - Kvašení trvá obvykle několik týdnů až měsíců, takže je důležité pravidelně kontrolovat stav kvašení. Pokud se na povrchu zeleniny objeví plíseň nebo špatný zápach, znamená to, že něco není v pořádku a je třeba zeleninu vyhodit.

Krok po kroku

Prvním krokem je vybrat si kvalitní a čerstvé zeleniny, které budou sloužit jako základ pro kvašení. Doporučujeme používat organické zeleniny, které nejsou ošetřené chemikáliemi. Můžete použít libovolnou zeleninu, ale nejčastěji se kvasí zelí, cibule, mrkev nebo kapusta.

Druhým krokem je vytvoření vhodného prostředí pro kvašení. Mléčné anaerobní kvašení vyžaduje teplotu kolem 20-25 stupňů a tmavé prostředí. Doporučujeme použít skleněnou nebo keramickou nádobu s uzavřeným víčkem, aby se vytvořila anaerobní atmosféra. Můžete také použít speciální kvasící nádoby nebo sáčky na kvašení.

Třetím krokem je příprava kvasné směsi. Zeleninu je potřeba nakrájet na malé kousky a přidat sůl, která pomáhá vytvořit kyselé prostředí. Sůl se doporučuje používat v množství 2-3 % z celkové hmotnosti zeleniny. Můžete také přidat bylinky nebo koření podle vašich chutí. Můžete použít například kefír nebo nakvašenou zeleninu z minulého kvašení jako "starter".

Čtvrtým krokem je samotné kvašení. Směs zeleniny a mléčných kultur se umístí do nádoby a pečlivě uzavře. Nádobu je potřeba umístit na teplé a tmavé místo a počkat, až dojde k kvašení. Trvá to obvykle 3-10 dní, v závislosti na teplotě a kulturách použitých na kvašení. Je důležité kontrolovat obsah nádoby a odstraňovat plíseň, pokud se objeví.

Pátým krokem je uložení kvašené zeleniny. Po dokončení kvašení se zelenina uloží do chladničky, kde se bude uchovávat po dobu několika týdnů až měsíců. Můžete také kvašenou zeleninu nakrájet a uskladnit v mrazáku, pokud chcete uchovat na delší dobu.

Pokud se vám podaří dodržet tyto kroky, můžete si vychutnávat chutnou a zdravou kvašenou zeleninu bez použití chemie. A navíc si můžete být jisti, že jíte potraviny, které jsou plné prospěšných bakterií pro vaše zdraví. Takže neváhejte a začněte s mléčným anaerobním kvašením zeleniny ještě dnes!

 

[AI]

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz