Momentálně odesíláme zásilky do 5 pracovních dnů. Spěcháte? Neváhejte nás kontaktovat 😄

Časté dotazy

Jakou mají Fermato výrobky trvanlivost?

Na obalu uvádíme 1 rok, ale sami máme vyzkoušeno, že Fermato vydrží i déle. Samotná fermentace spolu s jablečným octem a šetrnou pasterizací zálivku dostatečně ochrání před nežádoucími mikroorganismy. Samozřejmě platí, že pro dávkování je potřeba používat čisté nádobí (odměrky, lžičky, apod). Zálivky doporučujeme skladovat do 21°C.

Jak dlouho mi vydrží sklenice po otevření?

Pokud se vám nepodaří do sklenice zanést nějaké nežádoucí organismy, platí informace v bodu výše. Proto prosím používejte při přelití čisté nádobí. I po otevření není potřeba skladovat v lednici, pokud dodržíte teplotu skladování do 21°C.

Jak je zajištěna vysoká trvanlivost vašich produktů i po jejich otevření?

Dlouhodobá svěžest a trvanlivost našich produktů po otevření není náhodná. Stojí za ní pečlivě vyvážená kombinace několika klíčových faktorů. Prvním z nich je fermentační proces, během kterého přátelské bakterie z rodu Lactobacillus získávají převahu a eliminují většinu ostatních mikroorganismů, které by mohly produkt ohrozit. Druhým faktorem je přidání jablečného octa, které zastaví fermentaci a sníží pH na úroveň, jež je pro potenciálně škodlivé mikroorganismy nepříznivá. Další neméně důležitou složkou je 5% obsah soli, která působí jako silný konzervant. Tato triáda prvků společně vytváří produkt, jenž si zachovává svou čerstvost a kvalitu dlouho po otevření. Aby byl výsledný produkt opravdu stabilní a nedocházelo k opětovnému rozběhnutí fermentace a s tím spojeným výbuchům, či vytečení lahviček – což se bohužel i přes použití jablečného octa občas stávalo – na závěr také probíhá pasterizace. Ta je ovšem co nejšetrnější, aby si i přesto zálivky zachovaly maximum prospěšných látek.

Jaký je původ rajčat, které používáte?

Samozřejmě se snažíme, aby co nejvíce rajčat používaných pro výrobu Fermato zálivek bylo z české produkce. Protože to ale bohužel nelze celoročně pokrýt, máme dodavatele, který nám nabízí zralá rajčata i z jiných evropských zemí. Jsou to kusy, které neodpovídají přísným normám supermarketů – jsou totiž příliš zralé na to, aby v jejich skladech a regálech vydržely požadovanou dobu. Přesně takováto rajčata jsou ideální pro fermentaci a také pro naši filozofii minimalizace odpadu a podpory udržitelnosti. I když někdy pocházejí z Holandska nebo Španělska, vždy dbáme na to, aby jejich kvalita byla perfektní. Tato praxe nám umožňuje efektivně chránit životní prostředí a omezovat plýtvání jídlem, aniž by to bylo na úkor snižování kvality používaných surovin. V těchto případech tedy sice ustupujeme od absolutní lokálnosti, ale zároveň podporujeme snižování plýtvání, což považujeme za vysoce hodnotné.

Na kolik porcí salátu vystačí jedna 347ml lahvička?

Záleží na vašich osobních preferencích, ale v průměru to naším zákazníkům vychází zhruba na 6-10 porcí salátu.

Jsou zálivky vhodné i pro diabetiky?

Rajčata obsahují přirozeně cukr.  My přidáváme navíc 9,4g cukru na 100g – je to pro optimální rozjetí fermentace a vyladěnou chuť.
Naše zálivky si objednávají i diabetici – vzhledem k množství zálivky, které se používá, by neměly hladinu krevního cukru ovlivnit. Navíc obsahují jablečný ocet, který ji přirozeně reguluje. Záleží však na přísnosti diety a proto raději doporučujeme jejich konzumaci zkonzultovat s lékařem.

Co jsou věrnostní rajčátka a jak se uplatňují?

Rajčátka jsou body, které se vám za každý nákup přičítají na váš zákaznický účet. Je to odměna, kterou můžete využít jako slevu na další objednávku. 1 rajčátko = 1 Kč. Uplatníte je jednoduše – po přihlášení do vašeho zákaznického účtu, ve třetím kroku procesu objednávky, který se jmenuje "Informace o Vás".

Máte nějaké další dotazy? 

Neváhejte nám napsat na info@fermato.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz