Výhody fermentovaných potravin: Proč byste měli zařadit kvašení do svého jídelníčku

Fermentované potraviny přinášejí mnoho zdravotních výhod. Zde jsou některé z nich:

  1. Zdroj prospěšných bakterií: Fermentované potraviny jsou bohaté na prospěšné bakterie, které podporují zdraví střev a celkové zdraví těla.

  2. Snadnější trávení: Fermentace může zjednodušit trávení některých potravin tím, že rozkládá složky, které jsou pro tělo těžko stravitelné.

  3. Zlepšuje dostupnost živin: Fermentace může zvýšit dostupnost některých živin v potravinách, což usnadňuje jejich vstřebávání tělem.

  4. Podpora imunitního systému: Mnoho fermentovaných potravin je bohatých na vitamín C, železo a zinek, které jsou prokázány jako podporující silný imunitní systém.

  5. Může snížit riziko vysokého krevního tlaku: Některé studie naznačují, že konzumace fermentovaných potravin, jako je miso a natto, může snížit riziko vysokého krevního tlaku.

  6. Bohaté na antioxidanty: Fermentační proces může zvýšit množství některých prospěšných fenolických sloučenin, které mají antioxidační vlastnosti.

  7. Podpora produkce vitamínů: Některé fermentované potraviny mohou pomoci tělu vytvářet určité vitamíny.

  8. Zvýšený obsah antioxidantů nebo vitamínů: V některých fermentacích zeleniny, v závislosti na mikrobech, může dojít ke zvýšeným hladinám antioxidantů nebo vitamínů.

  9. Posiluje naši mikrobiotu: Lacto-fermentace posiluje naši mikrobiotu a zachovává potraviny.

Zdroje:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz