Upozorňujeme na skladování našich zálivek přes léto. Prosíme skladovat v teplotě do 21st. Takže pokud doma máte tepleji, tak prosím skladujte v lednici. Děkujeme

Kvašáky

 Kvašáky, neboli tradiční kvašené okurky, jsou oblíbeným způsobem konzervace zeleniny. Tento recept na kvašáky je jednoduchý a ideální pro začátečníky. Naučíme vás, jak připravit správný nálev na kvašáky a povíme vám, dosáhnout chuti jako u babiččiných kvašáků.

Domácí Kvašáky: Recept

Historie kvašáků 

Kvašení je jednou z nejstarších metod konzervace potravin, známá již tisíce let. Kvašáky jsou tradiční českou specialitou, kterou si oblíbili lidé napříč generacemi, protože okurek bylo při sklizni hodně a čerstvé dlouho nevydržely. 


Recept na kvašáky

Výběr nádoby

Správná nádoba je klíčová pro úspěšné kvašení. Nejvhodnější jsou skleněné nádoby se šroubovacím, či gumovýmuzávěrem, které zajišťují těsnost a umožňují snadné uvolňování plynů vznikajících při kvašení. Alternativou mohou být ziplock sáčky, které jsou praktické pro menší množství kvašáků. Pokročilejší fermentátoři používají kvasné nádoby s kvasnou zátkou, která umožní uvolňování vznikajícího plynu ale dovnitř nic nepustí.  

Nádoby a uzávěry důkladně umyjte horkou vodou a saponátem, aby byly naprosto čisté, kdo je extra pečlivý, může sklenice sterilovat horkou vodou.

                                                               ZavařovačkaKvasná zátka

Příprava okurek

Okurky pečlivě omyjte a odstraňte konce, které mohou obsahovat enzymy negativně ovlivňující kvašení. Nakrájejte je podle preferencí – tenčí kousky pro rychlejší kvašení a měkčí texturu, silnější kusy pro křupavější výsledek.

Nakrájené okurky

Nálev na kvašáky

Nálev na kvašáky je klíčovým prvkem úspěšného kvašení - vlastně je to celé kouzlo. Sůl totiž zabraňuje růstu nežádoucích bakterií. Ale nebojte, je to jednoduchá záležitost. 

Na 100g okurek přidejte 2g soli (vypočítáte: váha okurek x 0,02). Okurky promíchejte se solí a natlačte do sklenice. Doplňte 2% solným roztokem (např. 200ml vody + 4g soli) tak, aby byla nádoba téměř úplně plná a nebylo v ni mnoho místa pro vzduch, nádobu zavřete víčkem a zbytek práce už je na kvasinkách.

Domácí kvašáky

Kvašení

Kvašení nechte probíhat při pokojové teplotě. Sklenici každý den otevřete a uvolněte přebytečné plyny, které se během kvašení tvoří. Proces kvašení trvá zhruba 3-5 dní, v závislosti na teplotě a požadované chuti. Hotové kvašáky poznáte podle příjemné kyselé vůně a chuti, po třetím dni začněte ochutnávat (vždy čistou vidličkou a okurky nevracejte) a jakmile je chuť dle vašeho gusta, máte hotovo. V tomto bodě sklenici dobře uzavřete a uložte do lednice, kde proces vyrazně zpomalí.


Babiččiny kvašáky

Fígl na babiččiny kvašáky je v tom, že každá babička má svůj unikátní recept, který se často předává z generace na generaci. Některé používají hořčičná semínka, česnek nebo kopr, jiné přidávají bobkový list nebo feferonky pro pikantnější chuť. Pro zajištění úspěšného kvašení také mohou použít startér, jako je šťáva z předchozího kvašení, syrovátka, či starý chléb. To vše dodá kvašákům specifickou chuť a s ohledem na to, kolik kombinací existuje, receptů je nekonečno. Nejlepší tip, který vám tedy můžeme dát je aby jste se nebáli experimentovat, protože jen tak najdete ten recept, na který bude někdo moc také vzpomínat.

Zde se můžete podívat na různé ingredience pro inspiraci:

      1. Bylinky a koření:
        • Klasická: kopr, bobkový list, hořčičná semínka
        • Experimentální: koriandr, tymián, zázvor, kurkuma
      2. Exotické přísady:
        • Česnek, zázvor, chili papričky
        • Kombinace exotického ovoce, jako jsou plátky citrónu nebo limetky
      3. Sladidla a příchutě:
        • Med nebo cukr pro jemnou sladkost
        • Jablečný ocet nebo balzamikový ocet pro kyselost (přidává se na konec)
      4. Kreativní kombinace:
        • Kombinace sladkého a pikantního (např. med a chili)
        • Kombinace různých textur (křupavé a měkké zeleniny) 

 

Kvašáky a zdraví 

Kvašáky jsou nejen chutné, ale i zdravé. Jako všechny fermentované potraviny obsahují probiotika, která podporují zdraví trávicího traktu. Pravidelná konzumace kvašených potravin může přispět k lepšímu imunitnímu systému a mnoha dalším benefitům. Naše Fermato zálivky jsou také fermentované a stejně jako kvašáky se hodí téměř ke všemu. Stačí je přidat do salátů, marinád nebo jako dip k různým pokrmům a máte jedinečnou chuť doslova jedním zalitím. Vyzkoušejte a uvidíte, jak si můžete zjednodušit život a zároveň obohatit svou stravu zde.

Závěr

Kvašáky jsou skvělým a chutným způsobem, jak začít s fermentací doma. Hlavní je se toho nebát. Vyzkoušejte různé kombinace zeleniny a experimentujte s kořením. Nezapomeňte nás pro více receptů a dalších zajímavostí sledovat na sociálních sítích, jestli se vám kvašáky podaří vyfoťte a označte nás, abychom se mohli společně inspirovat. Další články o kvašení najdte tady.

Často kladené otázky

      1. Jak dlouho trvá kvašení okurek? Kvašení obvykle trvá 3-5 dní, v závislosti na teplotě a osobní preferenci chuti.
      2. Mohu použít jiné druhy zeleniny? Ano, můžete fermentovat různé druhy zeleniny jako mrkev, ředkvičky nebo zelí.
      3. Jak zabránit růstu plísní? Ujistěte se, že nádoba je vzduchotěsná a sterilní, nejdůležitější je dodržet správný poměr soli.
      4. Kde mám skladovat kvašáky? Hotové kvašáky skladujte v lednici, kde fermentace zpomalí.

 

[Vojta]

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz