Momentálně odesíláme zásilky do 5 pracovních dnů. Spěcháte? Neváhejte nás kontaktovat 😄

Příběh

Prvopočátky

U nás doma byly vždy v zásobě nějaké nakvašené dobroty, ať už v létě kvašáky podle babiččina receptu, nebo přes zimu kvašené zelí v kameňáku. Jeho příprava byla vždy velká událost, na kterou se scházel na podzim táta s chlapama z města, aby přichystali několik "tun" na zimu. Já se v tomto období vždycky těšil ze školy domů, jak voňavý kameňák otevřu a pořádně nakvašené zelí i se super osvěžující šťávou si taky dám. Tenkrát jsem ještě nerozuměl tomu principu a bral jsem to jako zpestření. Vždy mě ale fascinovala ta zvláštní chuť, která byla nějakým způsobem návyková. Pak jsem na zelí trochu zanevřel, fascinován především výsledky fermetace u nápojů. 

Zpět mě přivedla až vášeň k vaření a celkově poznávání procesů přípravy jídla. Byl to šílený punk bez jakéhokoli odměřování nebo odvažování. Někdy se to dalo jíst a někdy zase ne. Vrtalo mi to hlavou, a tak jsem se — pro mě typicky — pustil do samostudia. Chtěl jsem zjistit, jaké procesy se při kvašení vlastně dějí a jak je usměrňovat směrem, kterým chci. Objevil jsem pravidlo 2% soli, přístupu a nepřístupu vzduchu nebo vlivu teploty na rychlost kvašení.

Tím začalo období, kdy úspěšnost pokusů značně vzrostla. Začal jsem fermentovat úplně všechno co přede mnou neuteklo. Počítám, že od té doby se můj mikrobiom značným způsobem rozrostl.

Fermato

Epizoda s Fermatem začala někdy na začátku roku 2021, kdy jsem objevil tento skvost v zapadlých končinách internetu. Byl to velmi hrubý recept, u kterého jsem tušil velký potenciál. Začalo tedy období testování poměrů, rychlosti a délky fermentování nebo i úrovně naložení po přidání jablečného octa.

Toto období bylo velmi radostné. Narodil se nám syn a při jeho zapíjení jsem dal všem zúčastněným, mimo mých ostatních fermentačních pokusů, ochutnat i Fermato. Všichni byli unešeni. Později mě někteří prosili, abych jim poslal recept na tuhle "červenou bombu". V ten moment jsem si začal poprvé zahrávat s myšlenkou, že bych mohl zkusit prodat pár lahviček na Slavnostech Rajčat v Břeclavi, odkud pocházím. Po pár týdnech jsem měl jasno a byl jsem rozhodnut jít to testnout.

Věděl jsem tedy, že musím s recepturou zabrat a doladit ji k dokonalosti.

Takhle vypadaly první testovací vzorky pro širší okruh přátel.

Pokud jste již někdy zkoušeli něco zkvasit, patrně jste zjistili, že v určité fázi fermentace dochází k velké produkci oxidu uhličitého. Takže když nemáte kvasnou zátku a nebo dostatečně často neodpouštíte plyn, může dojít k velmi vtipným situacím.

Ano, i takové věci se nám přihodily. 

Poté následovaly horlivé přípravy na slavnosti. Nezbytné papírování, první přípravy větší várky 170l Fermata a pokusy o marketingovou propagaci.

Přišel den D, ke kterému to všechno směřovalo.

Nervozitu vystřídalo nadšení a energie, kterou nám předávali spokojení účastnící. Zprvu nesmělost, když viděli naprosto neznámý produkt a většina si myslela, že prodáváme kečup. Avšak po představení a ochutnání jsme viděli nadšení v očích tolika lidí, že nás to dojímalo a hřálo u srdce. Někteří lidé nevěřícně vyzkoušeli a odešli s tím, že se možná vrátí. Když se jim ta chuť v ústech rozležela, vraceli se a kupovali si až 5 kusů najednou. Tento zážitek nám dodal tolik energie, že nešlo zůstat pouze u slavností jednou za rok.

 

  

Atmosféra na Slavnostech byla skvělá. Hlavní maskot celé akce byl taky jasný.

Jak uvádí Třetí Newtonův zákon - po takové akci musela prostě přijít odpovídající reakce. A tak byl založen tento eshop...

 

 

Vzniklo  Fermato

 

FERmented toMATO (česky zkvašené rajče).

Zálivka je vyráběna z kvalitních rajčat a má 100% přírodní složení. Žádné umělé konzervanty, stabilizátory a podobně – jen fermentace, rajčata, zázvor, česnek, jablečný ocet, trocha soli a cukru. Aby byla opravdu stabilní a nedocházelo k výbuchům, na závěr ji také pasterizujeme – ale jen opravdu šetrně tak, aby si zachovala maximum prospěšných látek.


Tipy na použití:

  • Ideální zálivka do salátů, opravdu stačí jenom nakrájet zeleninu a zalít - toť vše
  • Umí dochutit vše, čemu chybí šmrnc – klidně pokapat na vajíčka, do tataráku, do polévky, nebo omáčky
  • Jako základ Bloody Mary, proč ne

Pokud by se Vám hodila konkrétní receptová inspirace, koukněte sem.

Rádi se ale necháme inspirovat i my od vás! Sledujte nás na našich sociálních sítích a sdílejte nám vaše výtvory s našimi produkty s označením @fermato.cz

Pro pravidelnou dávku receptů, tipů a novinek z našeho Fermato světa doporučujeme odebírat náš newsletter

Užijte si to.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz