Upozorňujeme na skladování našich zálivek přes léto. Prosíme skladovat v teplotě do 21st. Takže pokud doma máte tepleji, tak prosím skladujte v lednici. Děkujeme

Jak zkvasit zeleninu: Jednoduchý návod pro začátečníky

Úvod do kvašení zeleniny

Zkvašení zeleniny může znít složitě, ale ve skutečnosti je to jednoduchý proces, který zvládne každý. Tento návod vás provede krok za krokem, jak připravit zkvašenou zeleninu doma. Výsledek bude nejen chutný, ale také zdravý, plný probiotik a vitamínů.

Vždy jsem si myslel, že je to strašně složité. Roky jsem to dlouze studoval, až jsem objevil pár základních věcí, které když budete dodržovat, tak úspěch bude zaručen. Schválně si to vyzkoušejte postup je fakt jednoduchý.

Potřeby a ingredience

Ingredience

  • Různá zelenina (okurky, zelí, květák, cibule, mrkev,...)
  • Sůl (2 % z hmotnosti zeleniny, přibližně 14 g na 700 ml zavařovačku)

Potřeby

  • Nádoba, kterou lze uzavřít (zavařovací sklenice)
  • Váha nebo odměrka na sůl
  • Nůž a prkénko

Postup krok za krokem

1. Příprava zeleniny

Nejprve vyberte zeleninu, kterou chcete zkvasit. Můžete použít různé druhy, například okurky, zelí, květák, cibuli nebo mrkev. Zeleninu důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky.

2. Přidání soli

Na nakrájenou zeleninu přidejte sůl. Doporučujeme 2 % soli z celkové hmotnosti zeleniny. Například na 700 ml zavařovací sklenici budete potřebovat přibližně 14 g soli, což odpovídá zhruba třem čajovým lžičkám.

3. Plnění nádoby

Zeleninu vložte do nádoby a pořádně ji natlačte, aby zůstalo co nejméně vzduchu. Pokud zelenina nepustí dostatek šťávy, můžete přidat trochu vody, aby byla zelenina ponořena.

4. Kvašení

Nádobu uzavřete a dobře protřepejte, aby se sůl rovnoměrně rozprostřela. Nechte nádobu stát při pokojové teplotě asi týden. Po 2-3 dnech začne zelenina produkovat oxid uhličitý. Každý den nádobu zkontrolujte a uvolněte plyn (tzv. odpšouknutí).

5. Ochutnávání a skladování

Průběžně ochutnávejte, a jakmile dosáhnete požadované kyselosti, přesuňte nádobu do ledničky. Kvašení se zpomalí a zelenina vydrží týdny.

Tipy na dochucení

Při přidávání soli můžete do zeleniny přidat také koření podle chuti. Doporučujeme nové koření, pepř, bobkový list nebo hořčičné semínko.

Závěr

Kvašení zeleniny je jednoduchý a zábavný proces, který zvládne každý. Výsledkem je chutná a zdravá zelenina plná probiotik. Pokud se chcete dozvědět více o kvašení, navštivte náš blog ZDE. Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti a pošlete nám fotky vašich výtvorů.

Pro nedočkavé

Takto si jednoduše uděláte svou první kvašenou zeleninu doma. Pokud si chcete zkrátit čas a vyzkoušet něco nového, doporučujeme naše kvašené salátové zálivky.

Nakoupíte ZDE

Najdete u nás nejen kvašené zálivky, ale i další kvalitní produkty pro vaše kulinářské experimenty. Začněte své kvašící dobrodružství s námi a užijte si zdravé a chutné výsledky!

Přejeme hodně úspěchů a chutných výsledků!

Radim z FerMata

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz