Upozorňujeme na skladování našich zálivek přes léto. Prosíme skladovat v teplotě do 21st. Takže pokud doma máte tepleji, tak prosím skladujte v lednici. Děkujeme

Proč nám chutná umami? Historie a biologie chuti

Úvod do umami

Dnes se podíváme na fascinující svět chuti umami a odhalíme, proč nám tak chutná. Připravte se na cestu zpět do historie, kde se dozvíte, jak naši předci ovlivnili naše současné chuťové preference.

Historický pohled na umami

V minulosti bylo pro naše předky zásadní získat dostatek potravy pro sebe a svou tlupu. Základní makroživiny byly klíčové, ale největší výzvou byly bílkoviny. Ulovit mamuta nebylo každodenní záležitostí, což vedlo k tomu, že se u nás vyvinula nevědomá potřeba upřednostňovat potraviny bohaté na bílkoviny.

Biologie chuti umami

Když se bílkoviny rozkládají na základní aminokyseliny, vzniká chuť umami. Tento proces nám podvědomě signalizuje, že potravina obsahuje cenné bílkoviny, které jsou nezbytné pro naše přežití.

Umami a naše chuťové preference

Tímto způsobem jsme si podvědomě zafixovali, že kde je chuť umami, tam jsou aminokyseliny, a tedy i bílkoviny, které potřebujeme k přežití. Proto nám potraviny s umami chutnají tak dobře – jsou spojené s nutričně bohatými zdroji potravy.

Zajímavý fakt

Věděli jste to? Umami je více než jen chuť, je to spojení s naší evoluční minulostí a potřebou přežít. Dejte mi vědět, co si o tom myslíte!

A víte, kde je umami nejvíc na našem eshopu? No přece v našem Šimrátu. Vyzkoušejte ho!

Mějte krásný den,

Radim z FerMata

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz